Sucho dolehlo na každého z nás. Opravdu?

26.08.2015 19:19

Sucho dolehlo téměř na každého z nás. Opravdu?

 

Mnoho lidí se chová v letošním suchém a teplém létě jak jim zdravý rozum velí, neboť ví, že voda se v továrně vyrobit nedá. Mnoho samozásobitelů znepokojuje stále nižší a nižší hladina vody v jejich studních. Trávníky jsou téměř všude zprahlé, ostatní vegetace živoří. Řekou teče asi nejméně vody, co kdy pamatujeme. Ostatně jsme byli již dávno vyzváni, abychom neplýtvali vodou.

K této výzvě většina přistoupila zodpovědně.

O to horší je fakt, že velkoodběratel vody z řeky Doubravy, který má povolení na odběr neuvěřitelných 600 000 m3 za rok, a skutečně třeba v roce 2013 odebral 580 tisíc kubíků, tedy Ethanol Energy a.s., stále vodu odebírá. Odebírá ji i v okamžiku, kdy průtok řekou Doubravou klesl pod 300 litrů za sekundu, což je hraniční hodnota, která firmu dle smlouvy opravňuje k odběru vody. Pod tuto hodnotu se průtok Doubravy snížil dle informací z povodí Labe již na začátku července. Ale jestli si někdo myslí, že to zabránilo lihovaru v odběru vody ze řeky, tak je vedle. Před zraky pracovníků odboru životního prostředí v Čáslavi bylo čerpadlo vytaženo ze řeky, firma dostala zákaz čerpání, údajně dostane i pokutu. A to je vše. Vodu z řeky již opět a bez skrupulí čerpá dále. Dokonce pracovníci firmy ponořili čerpadlo hlouběji, aby nenasávalo vzduch. Mimochodem průtok řekou Doubravou v době psaní článku kolísá od 33 do 253 litrů za sekundu.

Je mi z toho smutno. Ale musím se ptát. Komu to prospívá? Jestliže vychcípají ryby a ostatní živočichové v řece, koho to zajímá? Kdo za to ponese vinu? Jenom extrémní teplo?

Lihovar nás stále jen přesvědčuje o tom, že on nemusí dodržovat nic a nikdy.

Takže lidé šetřete! Neboť kdo šetří, má za tři. A nebo také ...

 

Lenka Bochníčková