Kronika obce Vrdy o válečných letech

23.08.2015 19:31

Kronika obce Vrdy o válečných letech

Ve Vrdech se začala stavět radnice v roce 1939 na místě domu č.28, ve kterém byl obecní úřad a dvě třídy obecné školy. Rozpočet na stavbu byl 628 tisíc Kčs.

Dne 15. března je v kronice obce Vrdy zápis, že táhlo německé vojsko státní silnicí směrem k Čáslavi. Občané z Vrdů a Dolních Bučic stáli podél silnice a dívali se smutně, jak Němci zabírají naši zem! Někteří naši občané zdvíhali pravice do výše na pozdrav. Ten, komu se toto příčilo byl upozorněn, aby byl opatrný.

Dne 21.3.1939 vrchní velitel německé armády k udržení klidu a pořádku nařídil:

Policejní hodina hostinců na 20 hod, druhý den prodloužena na 22 hod.

Od 21 hod. Do 6. musí být všichni obyvatelé ve svých domech.

Byly zakázána všechna shromáždění a průvody.

Obyvatelstvo muselo odevzdat střelné zbraně a rozhlasové vysílače.

Okresní úřad v Čáslavi zrušil čestné občanství bývalému prezidentovi Eduardu Benešovi.

V roce 1940 byla dokončena stavba nové radnice, účet zněl na 1 100 000 Kčs. Řízení obce a účetní spisy byly předány Jaroslavu Kombercovi, kterého Němci jmenovali vládním komisařem

Od 1.9.1940 byla zřízena ve Vrdech mateřská škola.

Z nařízení gestapa byla vykopána tzv. Benešova lípa a zídka kolem ní byla rozvalena.

V září byl zatčen a vzat do vazby majitel hotelu a hostince Bohuslav Rossler pro zesměšňování německého vojska. Byl odsouzen ke čtyřem měsícům žaláře, vyšetřovací vazbu nezapočítaje. Domů se vrátil ve zuboženém stavu.

Zatčen byl i pan František Šimon, obuvnický pomocník, příslušník KSČ pro přechovávání a rozšiřování Rudého práva. Byl vězněn celkem 15 měsíců.

20.listopadu zatčeni synové vařiče v cukrovaru Václava Pavlíka, Václav a Antonín. Protože byli začleněni do podzemní organizace. Václav byl popraven, Antonín zemřel v káznici.

Kronika zaznamenala i případ udání, že pan Samohrd poslouchá cizinu a že je Rus. Měl být zatčen gestapem, ale toto se podařilo veliteli četnické stanice vyřešit, takže byl dotyčný zachráněn.

Rok 1942 obsahuje pouze dva řádky o počasí.

V roce 1943 měl již zmiňovaný pan Samohrd opět štěstí. Vždy v noci zkoušel amatérsky vyrobenou vysílačku. V září přišlo do cukrovaru, kde pracoval gestapo a vyslíchali ho. Potom prohledali celý dům. Naštěstí vysílačka byla ukrytá v kůlně, kde nehledali.

Německou tajnou policií byl zatčen rolník Karel Malý za přechovávání zbraně. Byl odsouzen na čtyři roky, díky dřívějšímu konci války byl propuštěn 20.května 1945.

V srpnu 1944 obsadili Němci pro německé děti vrdovskou školu, za měsíc však děti odstěhovali a byli v ní ubytování němečtí vojáci, kteří tam zůstali až do 6.května 1945, kdy utekli do Horních Bučic, kde měli větší posádku. Žactvo měšťanské školy bylo vyučováno od 4.4.44 do 11.3.45 ve škole zbyslavské, která 12.3.45 byla zabrána pro německé uprchlíky. Inventář ze Zbyslavi odvezen do Vrdů do č.p. 4 cukrovarském skladišti a částečně do přírodovědného kabinetu vrdovské školy obsazené vojskem. Od 12.3. do 3.4 dávány dětem měšťanské školy jen domácí úkoly ve třídách obecné školy ve vrdovské radnici, dvakrát týdně ve Zbyslavi.

9.prosince 1944 byla zatčena německou tajnou policií dělnice Marie Lebedová pro ilegální činnost. Byla vězněna v Kolíně 4 týdny.

Dne 15.prosince 1944 byl zatčen gestapem krejčí Václav Holoubek za ilegální činnost v hasičství. Byl vězněn do konce války a vrátil se nemocen ledvinami a revmatismem.

Když se 5.května prostřednictvím okresního úřadu v Čáslavi byl oznámen konec války, byl ustanoven místní národní výbor za předsednictví lesního správce Antonína Horáka. Místní skupina čsl. Důstojníků za spolupráce četnictva převzala vojenskou obranu obce. Velitelem posádky byl kpt. Procházka. 7.května navázáno v Krasnici spojení s partyzány, proveden přepad Bojman(akce sr.str. Rajmunda), stavěny barikády na silnicích, přerušení telefonického spojení mezi jednotkami SS v Horních Bučicích a Žehušicích. Ač měly vojenské jednotky a vystěhovalci volný odchod, pokračovalo se 8.5. v odzbrojování, ukořistěno značné množství aut, traktorů, pancéřový vůz. 9.května dále odzbrojováno, tříděn materiál, jeden příslušník SS zastřelen. Hlášen příchod ruských vojsk z Čáslavi. Téhož dne zajištěno 1500 přísl. vojska, množství materiálu. 10.května pro vzpouru zastřelen příslušník pancéřové divize. 11. května odesláni zajatci a vystěhovalci ze školy do shromaždiště v Čáslavi. Odstřelen byl jeden příslušník SS střílející na ženy jsoucí na trávě.

Dne 11. května 1945 při přestřelce mezi Němci a obrannou hlídkou u hřbitova těžce byl raněn odborný učitel vrdovské školy Václav Hejcman (v noci po 1. hod). Ráno ve 4 hod. téhož dne zemřel hostinský Bedřich Pfeifer, který se zúčastnil velmi činně svážení a zachraňování vojenských zbraní a ostatního válečného materiálu. 12května přenocovaly v D. Bučicích a ve Vrdech jednotky ruského dělostřelectva. Zastřelen byl německý voják schovávající se se zbraní. 13. května pohřbíváni lidé i koně pomocí zajatců. 16. května převzali Rusové velitelství a materiál ve škole Tím likvidována zdejší posádka. 19. května pomocí zajatců připravena ve škole, v sokolovně, dvou statcích, hostinci ubytování pro 1 500 ruských vojáků. 20.5. ubytovali se Rusové všichni ve škole, důstojníci v soukromých bytech.