Jak zhodnotit dvouleté snažení „vyhádat“ co nejlepší podmínky pro naše obyvatele a donutit lihovar dodržovat zákony a vyhlášky?

04.02.2017 12:38

 

Včera proběhlo ústní projednávání na krajském úřadu v Praze záměru firmy Ethanol Energy a.s. na téměř zdvojnásobení výroby.

Integrované povolení je povolení, které nahrazuje všechna dosavadní dílčí povolení od jednotlivých úřadů /vodoprávního úřadu, ČIŽP, Krajské hygienické stanice, Povodí Labe atd./

Vzhledem k tomu, že jsem se obávala, že mi jako místopředsedkyni Spolku pro zdravé Vrdy nebude umožněno účastnit se ústního projednání /toto jednání je již neveřejné/, požádala jsem Radu obce Vrdy o pověření účasnit se za Komisi životního prostředí a ekologie. Dostala jsem souhlasné vyjádření. Na toto projednávání několik účastníků vůbec nedostalo pozvánku. Až po té, kdy se starosta obce začal po ní shánět, pracovnice kraje dva dny před schůzkou informovala pozvané. Mne pan starosta proškolil, že mohu zastupovat obec jen v rámci toho, co schválila rada. Pochopitelně. Jenže za ty dva roky, kdy se o lihovaru jedná, rada obce schválila již mnoho vyjádření, které obsahují všechny problematické body soužití s lihovarem. Žádné takové usnesení rady nebylo zrušeno. Toho jsem se tedy držela.

Předseda Spolku pro zdravé Vrdy na jednání nedorazil. Prý zatelefonoval na kraj a požadoval, aby byly projednány předešlé připomínky, které jsou stále v platnosti. To mohli vyskočit z kůže jak zástupci lihovaru, tak paní Dr. Marvanová z hygieny. Paní doktorka po třech letech, kdy opravdu stála na straně dodržování pravidel a permanentně upozorňovala na chyby, náhle před několika měsíci zmlkla. Je sice pravda, že se lihovaru podařilo již jednou splnit hlukové limity, ale bránit starostovi obce v tom, aby prosadil měření hluku dvakrát ročně první rok a později jedenkrát za každý rok, to už bylo vážně podivné. Prý budou stačit měření, která se budou muset dělat po každé změně /uvedení plynové kotelny do provozu, rekonstrukci destilace/. Hluk se podle závazných podmínek prosazených právě zástupkyní hygieny bude měřit pouze jednou za tři roky.

Ale jsou i dobré zprávy. Uhelná kotelna podle závazných podmínek musí být odstavena z provozu do konce tohoto roku. Bude to pro nás znamenat méně popílku, méně zplodin. Do konce tohoto roku musí být vyřešeno i čištění odpadní vzdušiny z procesu fermentace, hydrolýzy a odparky. Odparka s destilací byla měřením a pachovou studií označena za největší zdroj pachu. Veškerý odpadní vzduch byl odváděn bez čištění přímo do atmosféry. Teď nově bude čištěn ve vodní pračce. Dalším pozitivem je, že vodní pračka měla při jejím testování jen 36% účinnost. Přitom ji může mít 90%. Podle slov generálního ředitele Ing. Kubů již došlo k nápravě a skutečně má účinnost přes 90%. Leč své tvrzení neměl žádným protokolem jak zdokladovat!

Za největší úspěch včerejšího projednávání však považuji něco jiného. Upozornila jsem na to, že lihovar do závazných podmínek nově přidal, že emise se budou měřit ve dvou výduších. Znamenalo by to, že hmotnostní tok, který je nutný k posuzovaní emisí by byl vždy nízký a emise by nebyly nikdy posuzovány. Proto jsem byla nesmírně mile překvapena, že toto odhalila i pracovnice CENIA, české informační agentury životního prostředí. Proti tomuto opatření lihovaru udělala tato agentura jednoduchý protikrok. Měření emisí nebude závislé na hmotnostním toku. A když se podívám na protokoly z posledních tří let očima nově nastavených podmínek, lihovar se bude muset opravdu hodně snažit, aby normy plnil. Neboť se mu to nikdy podle nových podmínek nepovedlo. Třeba nově upravené vodní pračky a přísnější limity na emise přinesou čistší vzduch v našich obcích.

Do závazných podmínek se dostal i požadavek starosty obce na vzájemné schůzky vedení obce s lihovarem dvakrát ročně. Rybáře snad potěší to, že je v závazných podmínkách zaneseno i to, že lihovar v době sucha nesmí vypouštět do řeky vyčištěnou vodu o teplotě vyšší než 29 stupňů, aby nedocházelo k úhynu ryb nedostatkem kyslíku. Jinak bych ale řekla, že pracovníkovi z Povodí Labe bylo naprosto všechno jedno a neoplýval ani vědomostmi, neboť na tomto jednání podle jeho slov neměl být. Nebyl na něj připraven.

Když k tomu všemu připočtu to, že se podařilo v průběhu dvou let na lihovaru vynutit, aby nenechával hnijící hromady výpalků na dvoře lihovaru, aby provedl mnoho protihlukových opatření, zapláštění příjmu obilovin, protihlukové stěny, aby kamiony s kukuřicí již neparkovaly po vsi, a že oproti první verzi dokumentace se vytratil záměr na míchání paliva E85 a záměr výstavby obřího zásobníku na 2,5 milionu litrů ethanolu, a že lihovar vybudoval retenční nádrž na technologickou vodu, která by mohla vydržet na 14 dnů provozu lihovaru v době sucha, musím být se včerejším vyjednáváním závazných podmínek spokojena.